23 de setembre 2004

Com anar vestit a un programa de televisió

Un dels aspectes més importants de la literatura, sovint poc valorat, és l'aspecte de l'escriptor. ¿Per què un escriptor té èxit i un altre no?
No és per la qualitat del text. Avui en dia no. Un bon escriptor ha de portar sempre amb ell una llibreta, un boli, gomina i una camisa neta.

Fixem-nos en dos escriptors d'èxit.


Els ulls d'en Paul Auster. Què puc dir-ne que no s'hagi dit?

Els ulls d'en Quim Monzó. Expressius, vius, imprevisibles...

En definitiva: tots dos comparteixen una cosa: són fotogènics.

Anar ben arreglat, net, pentinat, és imprescindible per vendre llibres. Ja no es porta l'estil seixantero, deixat, caspós, brut. Avui en dia aquest posat només és tolerable en alguns poetes, jugadors de futbol o certs ministres.

Els escriptors han d'anar a les entrevistes impecablement vestits. Han d'haver estudiat a consciència quin és el seu costat bo. Si estan més afavorits amb o sense ulleres. Si el to rosat de la camisa els fa joc amb la textura del cutis.

Parlem clar: un escriptor que impregni els seus llibres d'un to personalíssim no arribarà enlloc a no ser que acompanyi les paraules escrites d'una veu pròpia, real, parlada per la boca. És a dir, ha de tenir una veu maca, agradable, modulada, entre Barry White i Aleix Vidal-Quadras.

Tot això ve al cas perquè com que TRES no avança (el detestable senyor Orteu a la fi ha escrit la seva part) m'entretinc dissenyant el que serà la promoció editorial. Dia rera dia em provo diferents combinacions de roba i les sotmeto a un anàlisi semiòtic-visual exhaustiu, mesurant els pros i els contres. De moment ja he decidit com he d'anar vestit al programa Saló de lectura, de BTV:
  • Cabell escalat, lleugerament estufat al clatell i a les patilles.
  • Foulard violeta amb motius Bollywood.
  • Americana color crema zanzíbar.
  • Camisa groc vernissage amb mocador a la butxaca. Dos botons oberts.
  • Cinturó blanc de pell argentina.
  • Pantalons de tela desenfadats.
  • Mitjons color alvocat-executiu.
  • Mocasins color caqui amb velcro.
Per cert: he trobat aquesta foto al google, buscant "Emilio Manzano" (l'atractiu director/presentador del Saló de lectura). Deu ser força antiga. Reprodueixo textualment el peu de foto:


Emilio Manzano, con la yunta y el típico arado de palo.