22 de maig 2005

HISTÒRIA DE LA SGAE (II): "DÉVALD VIDOR DVORZSAK"

(c) Gabriel Salvadó MMV
Dévald Vidor Dvorzsak, "D.V.D." (1923-1978)DÉVALD VIDOR DVORZSAK

Aquest hongarès amant del cinema i antic discòbol tenia l'ambició d'unir les seves grans aficions en una de sola, és a dir, convertir una pel·lícula en un disc. Ho aconseguí l'any 1959, però en l'àmbit econòmic del CAEM, governat per la URSS, això es veia amb desconfiança i ben aviat va ser investigat i perseguit. Dvorzsak va ser torturat i confinat durant anys. Això el desanimà bastant i perdé la il·lusió per les coses i començà a beure i a fumar. Als bars de Budapest tothom el coneixia com a D.V.D., i quan trobava algun estranger mirava de donar-li un paquet, on hi havia el disc, i on només hi deia "Philips. Holland. D.V.D.". Dvorzsak, morí de càncer de bufeta als cinquanta-cinc anys, però sembla que d'alguna manera el paquet arribà al seu destinatari.

2 Comentaris:

Anonymous Jordi Gomassa diu...

Quan el van confinar ¿a on exactament el van confinar? He sentit gent que diu que va ser a Bdrsk i, d'altres, a Torroella (de Montgrí).

22 de maig, 2005 23:04  
Anonymous Feliu Roure diu...

Arribats a aquest punt, és molt interessant fer notar que el pare de Dvorzsak va ser un important periodista religiós, editor de diversos fulls parroquials, emparentat de lluny amb els Duran Lleida d'Alcampell i fundador d'una important gossera de caniches eslovacs.

Més informació a: http://www.iabsi.com/gen/public/dvorzsak_gazetteer.htm

22 de maig, 2005 23:14  

Publica un comentari a l'entrada

<< Principal