02 de juny 2005

Creu de navalles

Els catalans, com a poble mediocre i tarat, hem hagut d'emigrar al llarg de la història. I bé que ens agrada obrir casals catalans, menjar butifarra o ballar sardanes, ja sigui a Manaus, a l'Havana o a Shanghai. I no he sentit mai el Lula, el Fidel o el Mao llençar consells desafortunadament paternalistes com ara "Aquí no tenim aquests costums ridículs; aquí hem de fer pedagogia, bla, bla..."

Doncs bé. Ara que la truita c'est tombée i que els fluxos migratoris es giren cap a casa nostra, en lloc de rebre els nouvinguts amb els braços oberts i desitjar-los tota la sort del món aixecant aquesta misèria de país tercermundista que tenim, ens dediquem a marcar-los de prop, a coaccionar-los, a ficar-nos amb els seus costums i a intentar anul·lar la seva idiosincràsia. ¿No fem bandera nosaltres de la nostra catalanitat allà on anem? Doncs, ¿per què un equatorià s'ha d'avergonyir dels seus costums? ¿Per què no ha de transmetre als seus fills la seva cultura amb orgull i perseverància?

Aquí la quitxalla a les butxaques porta tamagotxis, cromos del Ronaldinho i reproductors mp3. A l'altra banda de l'Atlàntic hi porten navalles, pistoles i punys americans. ¿I què? ¿No hem insistit en què ningú no serà discriminat pel color de la seva pell? Doncs ara només faltaria que comencéssim a discriminar per qüestions ridícules com ara què es porta a les butxaques, quantes cadenes d'or pengen del coll, que si porten la gorra de bèisbol a l'inrevés o si formen casals culturals com ara Latin Kings o altres variacions, sempre enriquidores.

Benvingut sigui el multiculturalisme, el mestissatge i la tolerància. ¿O és que no hem après res del Fòrum de les Cultures? ¿O és que l'hem de repetir? Ara resultarà que trobar-se un indi amazònic a la Haima del recinte del Fòrum és una experiència enriquidora, però en canvi trobar-se'l fent gresca al metro, fumant al vagó, compartint la seva música amb la resta de passatge, obrint el nostre ventall cultural en definitiva, ja no és tan encisador.

La nostra mainada està ensopida, idiotitzada pels videojocs, per les videoconsoles, practicant l'onanisme a totes hores. És bo i necessari que els arribin estímuls foranis que els facin retrobar amb l'essència del que és la infantesa: lluita al carrer, perill, emocions, petites ferides d'arma blanca.

Prou sancionar els nous hostes que tenim a casa i més acceptar-los. Junts ens podem enriquir espiritualment. Podem aprendre molt d'aquests herois que han deixat enrera casa, família i algun antecedent penal.

5 Comentaris:

Blogger Nikochan diu...

Estic plenament d'acord amb el contingut del seu escrit, tot i que m'agradaria matisar-ne alguns aspectes.
En primer lloc, el fet que vostè sigui un immigrant resta objectivitat a les seves tesis. Com sabrà, la teoria de Newton va ser totalment desacreditada quan Leibniz va comprovar que el propi Newton estava sotmès a la llei de la gravetat, entre d'altres, negant la imparcialitat que se li demanava a la teoria. A vostè li passa el mateix, encara que enlloc de físic sigui de les Balears.
En segon lloc, no comparteixo la seva visió per la qual tots els catalans som racistes. Molts de nosaltres tenim filipines treballant a les nostres llars, pujant els nostres fills, tenint cura dels nostres avis. A més, li recordo que tractem amb força cortesia persones com en Pavlowski o Sa Majestat la Reina, que també són immigrants i, per més inri, el primer és bujirris i la segona s'assembla a l'ET.
Finalment, vull maleïr el títol del seu post, que m'ha ficat al cap la cèlebre cançoneta de Mecano. Cruz de navajas por una mujer, brillos mortales despuntan al alba, sangres que tiñen de malva el amanecer. Cabró.

02 de juny, 2005 22:06  
Anonymous Anònim diu...

"I no he sentit mai el Lula, el Fidel o el Mao llençar consells desafortunadament paternalistes com ara "Aquí no tenim aquests costums ridículs; aquí hem de fer pedagogia, bla, bla...""

Potser no tenen aquests costums per què la llengua i cultura d'aquestes regions no està en perill d'extinció.

03 de juny, 2005 21:34  
Blogger Palangre diu...

Sí, esos furtivos...

04 de juny, 2005 14:39  
Blogger Biel Perelló diu...

Senyor Anonymous:
No hi crec en el "perill d'extinció". Miri què ha passat amb les balenes. Els ecologistes ens han donat la vara durant vint anys amb que aquests mamífers estaven en perill d'extinció i a hores d'ara amb tanta sobreprotecció les balenes han esdevingut una autèntica plaga.

04 de juny, 2005 14:51  
Anonymous Anònim diu...

Sr Perelló, vosté sí que és una plaga.

Deixi estar les balenes.

04 de juny, 2005 19:54  

Publica un comentari a l'entrada

<< Principal