15 de juliol 2005

Enrique Fritzman: Cronologia (i IV)

Extret del llibre E. Fritzman's anthology: an ordinary approach de Mr. Nevil Rogers, esq. Publicat el 1923 per la London Legacy Press.

Febrer de 1910

Primer accident d’aviació. Durant la convalescència es dedica a escriure les seves memòries. Rep una carta de Noèlia; és una amenaça de mort.

1911-1913
Pel març viatja de París a Praga. Li agrada tant que repeteix el viatge cada deu dies durant dos anys. Pel camí escriu abundant obra poètica, avui en poder del jutge. Gran desgràcia familiar. Mor el seu pare d’un atac d’epil·lèpsia mentre s’afaitava. Dolgut, escriu A la merda amb els Epitafis.

1914
Comença la I Guerra Mundial. Enrique, d’ideals romàntics, s’allista al bàndol dels cartaginesos. Gran decepció en saber que no participen. Recomanat per l’empleat de la guixeta, s’allista al bàndol Aliat com a pilot.

1914-1917
Durant la guerra, la seva funció és sobrevolar l’enemic, espiar-lo, i descriure amb tot detall les seves posicions mitjançant l’escritura aèria amb el fum del motor. Durant el conflicte les seves obres són publicades a Londres, i adquireix un cert renom en alguns cercles literaris.

Febrer de 1917
Gairebé al final de la guerra, Enrique Fritzman mor a causa d’un atac de gasos. Mai no es va recuperar el seu cadàver.

Maig de 1917
El seu avió és vist sobrevolant Barcelona sense ningú a bord.

Octubre de 1921
El seu avió és vist sobrevolant Barcelona sense ningú a bord per segon cop. És nomenat Català Universal per la seva relació amb la capital.

Juliol de 1928
El seu avió és vist sobrevolant Barcelona sense ningú a bord per tercera i última vegada.

...

NOTA: El senyor Salvadó amenaça amb dir-me "idiota" si no aclareixo que tant ell com jo estem treballant en una tesi conjunta sobre Fritzman, rescatant de l'oblit llur biografia i llurs poemes, sovint innecessàriament. Al setembre sabrem la nota: jo aspiro al Notable; el senyor Salvadó exigirà la Matrícula d'Honor.